مفهوم DNS و کاربرد نیم سرورها
DNS مخفف عبارت Domain Name Service میباشد. بطور خلاصه وظیفه این سرویس تبدیل نام دامنه به یک IP میباشد. هنگامی که نام دامنه yourdomain را صفحه مرورگر وب وارد میکنید، در ساده ترین حالت نام دامنه به IP متناظر آن تبدیل شده و پس از یافتن سروری که این IP به آن اشاره دارد ، اطلاعات دامنه مربوطه برای شما نمایش داده میشود.
همانطور که می دانید جهت راه اندازی وب سایت نیاز به نام دامنه و هاست مربوطه جهت نگهداری اطلاعات سایت دارید. (جهت اطلاعات بیشتر در مورد هاست و دامنه کلیک نمایید.) جهت اتصال نام دامنه به هاست از DNS استفاده می شود. علاوه بر این برای هر دامنه اطلاعات DNS نگهداری میشود بدین صورت که برای هر دامنه حداقل یک DNS server تعریف میشود که اطلاعات مربوط به دامنه در آن سرور ذخیره می شود. هر زمان که DNS بخواهد نام دامنه را به IP تبدیل کند، باید اطلاعات مربوط به دامنه را از DNS Server هایی که برای دامنه تعریف شده است، درخواست نماید.
ثبت DNS :
اگر بخواهیم به صورت مثالی ساده بیان کنیم، نام دامنه، حکم پلاک ماشین را داشته و هاست شما حکم خودرو را دارد که تمامی اطلاعات هاست و ایمیل ها و مدیریت سایت توسط آن انجام می شود. جهت ثبت پلاک برای خودرو می بایست به بنگاه مربوطه مراجعه نمایید تا پلاک مربوط به خودروی شما ثبت گردد.
عملکرد dns نیز مشابه بنگاه های ثبت پلاک می باشد، با توجه به اینکه هر سرویسی/هاستی IP مربوط به خود را دارد و عملا به خاطر سپردن IP ها عملی ناممکن است، لذا IP ها را به نام سرور های متناظر (یعنی dns) متصل می کنیم. به این عمل یعنی اختصاص نام به IP، ثبت DNS / Child name server می گویند.
بطور مثال DNS های مربوط به هاست های ویندوز تاژان، ns9.tajansystem.com می باشد که به IP مربوطه یعنی 173.45.79.51 متصل می باشد.
ثبت DNS توسط شرکت ثبت کننده دامنه صورت میگیرد و اطلاعات مربوط به DNS Serverهای مربوط به هر دامنه در کنترل پنل اصلی دامنه وجود دارد که در اختیار صاحب دامنه میباشد.
جهت اطلاع از ثبت DNS ها می توانید به سایت های بین الملل نظیر www.internic.net رجوع نمایید. بطور مثال در لینک زیر نتیجه مرتبط با DNS شرکت تاژان آورده شده است که IP متناظر و شرکت ثبت کننده dns را نمایش می دهد:
تنظیم DNS :
پس از ثبت DNS ها نیاز به تنظیم آن روی دامنه می باشد؛ بدین معنا که شما می بایست مشخص نمایید نام دامنه شما به کدام هاست متصل می باشد. در ادامه مثال بالا فرض نمایید شما خودرو و پلاک را دارید و نیز پلاک خودرو را ثبت نموده اید، حال نیاز به نصب پلاک روی خودرو می باشد. در مبحث DNS ، به این عمل تنظیم DNS روی نام دامنه گفته شده و از طریق کنترل پنل دامنه صورت میگیرد. جهت اطلاع از نحوه تنظیم و یا تغییر DNS روی دامنه های شرکت تاژان کلیک نمایید.
در واقع با تنظیم DNS، مشخص می شود دامنه شما به سرور با IP مشخص شده در DNS اشاره نموده و اطلاعات مربوطه را فراخوانی نماید.
** توجه نمایید که روی هر دامنه حداقل می بایست تعداد 2 عدد DNS متفاوت و حداکثر 4 عدد DNS تنظیم گردد.
** تنها امکان درج DNS های ثبت شده روی دامنه ها می باشد. لذا در صورتی که سرور مربوط به خود را دارید ابتدا می بایست DNS ها را ثبت نموده و سپس آن ها را روی دامنه خود تنظیم نمایید. در این راستا توجه نمایید در صورتیکه هاست خود را از شرکت های هاستینگ نظیر تاژان خریداری می نمایید نیاز به ثبت DNS نمی باشد و تنها کافی است DNS های اعلام شده را روی دامنه خود تنظیم نمایید.
سایت های بین الملل نظیر onlinenic.com ، whois.com ، who.is و... DNSی که روی دامنه شما تنظیم شده است را نمایش می دهند. بطور مثال DNS های مرتبط با دامنه tajanweb.com به شرح زیر قابل استخراج است:
نحوه عملکرد DNS سرور:
سرور DNS همانند مرکز 118 کار می کند؛ بدین معنا که لیستی از نام ها و IP مربوط به هر کدام از آنها را در یک بانک اطلاعاتی ذخیره کرده و هنگامی که درخواستی دریافت نماید، با مراجعه به این بانک اطلاعاتی،IP مربوط رو پیدا کرده و باز می گرداند.
اطلاعاتDNS در فایلهایی ذخیره می شود که به آنها Zone می گوییم. یک DNS سرور ممکن دارای تعداد زیادی Zone باشد و در هر Zone ممکن است یک یا چند Domain وجود داشته باشد. جهت هر دامنه مانند yourdomain.net یک Zone با همین نام در DNS سرور وجود دارد.
مرحله بعدی معرفی IP/کامپیوتر ها در Zone است ، این کار به کمک Record انجام می شود. هر zone ممکن است شامل چندین نوع رکورد های DNS باشد که موارد مصرف مختلفی دارند .
در ادامه بطور خلاصه پرکاربردترین رکورد های DNS شرح داده شده اند:
A Record : رکوردA یا (Host Record) دامنه را به IP فیزیکی کامپیوتری که آن دامنه را میزبانی میکند، مرتبط میکند. رکوردی مشابه این رکورد به نام AAAA Record برای IPv6 وجود دارد.
NS Record : NS یا Name server رکورد هایی هستند که تعیین می کنند که کدامیک از سرور ها دارای اطلاعات دامنه مورد نیاز هستند. به طور مثال DNSسرور .ir دارای رکوردNS تحت عنوان ac.ir است و هنگامی که کاربر از DNS سرور خود درخواست سایت yourdomain.ac.ir نماید، DNS سرور ابتدا به zone مرتبط با .ir مراجعه می کند و سپس به وسیله رکورد NS موجود در به DNS سرور ac.ir که حاوی yourdomain.ac.ir هست، مراجعه میکند.
رکورد:MX مخفف Mail Exchanger است. MX Record مسئول شناسایی ایمیل سرورها برای دامین است. زمانی که شما ایمیلی را به user@ yourdomain.com ارسال میکنید ، ایمیل سرور ابتدا دنبال MX Record برای دامین yourdomain.com میگردد که مشخص کند کدام میل سرور آن را مدیریت میکند. در مرحلهی بعدی به دنبال A Record برای ایمیل سرور میگردد تا به IP آن متصل شود.
TXT Record: یک رکورد TXT اطلاعات متنی به منابع خارج از دامنه فراهم میکند که این اطلاعات میتواند متن خواندنی توسط ماشین ویا انسان باشد.
CNAME Record: رکوردCname را میتوان دامین مستعار (alias) نامید. بعضی اوقات شرکت ها چند نام جداگانه برای خود ثبت میکنند، اما خواستار برقراری و نگه داشتن تنها یک وب سایت هستند. رکورد Cname میتواند برای انتقال ترافیک به سایت اصلی استفاده شود.
یکی از پرکاربردترین کارهای Cname Record مهیا کردن دسترسی به Web Server از طریق دو استاندارد www.domain.com و domain.com بدون www میباشد. این کار بدین صورت انجام میشود که یک رکورد Cname برای www دامین ساخته و به نام بدون www اشاره می کند.