آموزش جامع و کامل سئو سایت (SEO)
در دنیای آنلاین امروز، هدف نهایی وب سایت ها، برقراری تعامل بهتر بین سایت ها و کاربران می باشد. باتوجه به اینکه موتورهای جستجو واسط بین کاربران و وب سایت ها هستند، در نتیجه استفاده از ابزارهای بهینه سازی موتورهای جستجو / سئو حائز اهمیت می باشد.
در این مقاله سعی شده است که بطور کامل و در عین حال ساده، ابزارها و روش های سئو/بهینه سازی موتورهای جستجو (Search Engine Optimization) و یا به اختصار SEO توضیح داده شود. همچنین نحوه تاثیر گذاری این ابزار روی موتورهای جستجو و در نهایت روی نتایج جستجوی کاربران بررسی می گردد.
قابل ذکر است با توجه به اهمیت بهینه سازی موتورهای جستجو/سئو، نباید این نکته را فراموش نمود که هدف اصلی وب سایت، مشتریان بوده و با جستجوی عبارات موردنظر میبایست به وب سایت شما منتهی گردد. لذا می بایست اساس استفاده از ابزارهای بهینه سازی سئو را مشتریان/کاربران نهایی در نظر گرفت.
بهینه سازی موتورهای جستجو با ایجاد تغییراتی جزئی و بعضا ساده در سایت همراه بوده، تأثیر تمامی این تغییرات، روی هم رفته در نتیجه موتورهای جستجو مشهود خواهدبود.
از آنجا که محتویات، نوع فعالیت سایتها و در نتیجه بزرگ و یا کوچک بودن آنها متفاوت میباشند، ابزارهای توضیح داده شده روی سایت نمونه این مقاله منحصر نبوده و روی هرگونه وب سایت با هراندازه قابل پیاده سازی می باشد.
در این مقاله بخش های زیر آمده است:
- اساس و پایه های SEO
-
ایجاد عنوان دقیق و یکتا برای صفحات وب سایت : (Title Tag)
-
استفاده از متاتگ توصیفی (Description Meta Tag )
- بهینه سازی ساختار سایت
- بهینه سازی محتوی
-
استفاده از متون علمی و پرمعنا و سرویس های اجتماعی
-
استفاده از متون Anchor هنگام لینک دادن
-
بهینه سازی تصاویر سایت
-
استفاده از تگ های سرصفحه (Heading Tag)
- فراهم سازی امکان جستجوی صحیح صفحات توسط ربات ها
- SEO روی نرم افزار موبایل
- آنالیز و توسعه سایت
در اینجا از سایت نمونه با مشخصات زیر استفاده کرده و ابزارهای بهینه سازی سئو روی آن توضیح شده اند:
- نام شرکت: شرکت تاژان وب
- نام وب سایت: tajanweb.com
- اندازه وب سایت: متوسط، حدود 3000 صفحه
- نوع فعالیت سایت: ارائه دهنده سرویس های میزبانی وب، ثبت دامنه، سرور اختصاصی و سرور مجازی
توجه : ابزارهای بهینه سازی سئو ، تنها روی نتایج جستجوی اصلی تاثیرگذار بوده و روی نتایج حامیان (اسپانسرها) تأثیری نخواهد داشت.
ایجاد عنوان دقیق و یکتا برای صفحات وب سایت (Title Tag):
عناوین صفحات مختلف وب سایت، توضیحات لازم را در مورد محتویات هر صفحه در اختیار کاربران و نیز موتورهای جستجو قرار میدهد. لذا هر صفحه وب سایت می بایست عنوان مرتبط با محتوای همان صفحه داشته باشد.
لذا بهتر است جهت هر صفحه از وب سایت از عناوین یکتا، کوتاه و مرتبط استفاده نمایید. توجه نمایید که در صورتیکه عنوان سایت طولانی باشد، گوگل تنها بخشی از آن را نمایش خواهد داد.
در کدهای html تگ <title> می بایست داخل تگ <head> تعریف گردد.
گوگل در نتایج جستجوی خود عناوین مرتبط با هر صفحه را در خط اول نمایش خواهد داد. این امرموجب می گردد کاربران بتوانند در نگاه اول اطلاعات کافی و مختصر در مورد نوع فعالیت وب سایت بدست آورند.
در صورتی که کاربر روی نتیجه جستجو کلیک نماید، عنوان سایت در بالای صفحه مرورگر نمایش داده می شود.
عنوان صفحه اصلی سایت (home page) میتواند شامل نام شرکت، مکان فیزیکی شرکت و اطلاعات مهمی نظیر نوع و فعالیت اصلی شرکت باشد.
در صورت استفاده از عنوان مرتبط در هر صفحه، با جستجوی عبارات مورد نظر، کاربران به صفحات درونی تر سایت ارجاع خواهند شد.
در رابطه با انتخاب عناوین، جهت بهینه سازی نتایج جستجو به نکات زیر توجه نمایید:
- انتخاب عنوان مرتبط با هر صفحه و توصیف دقیق و خلاصه محتویات صفحه
- پرهیز از بکارگیری عناوینی که به بخش دیگر سایت مربوط بوده و به محتویات صفحه مورد نظر، مرتبط نمی شود.
- پرهیز از بگارگیری عناوین پیش فرض نظیر untitled ویا new page 1
- بکارگیری عناوین منحصر به فرد و یکتا جهت هر صفحه وب سایت
- پرهیز از بکارگیری یک عنوان برای کل صفحات وب یا چندین صفحه از وب سایت
- استفاده از عناوین مختصر، کوتاه و مفید
- پرهیز از بکارگیری عبارات طولانی ویا کلمات غیر مفید در عناوین صفحات وب سایت
استفاده از متاتگ توصیفی (Description Meta Tag)
کاربرد متاتگ توصیفی همانند تگ عنوان می باشد، با این تفاوت که می بایست شامل توضیحات کلی راجع به صفحه مورد نظر بوده و این توضیحات میتواند شامل یک یا چند جمله ویا یک پاراگراف باشد.
طول مناسب متاتگ توصیفی و عناوین صفحات را با استفاده از ابزار content analysis section میتوان آنالیز و بررسی نمود. متاتگ توصیفی همانند تگ عنوان می بایست داخل تگ <head> در کد html قرار گیرد.
مزیت استفاده از متاتگ توصیفی:
اهمیت متاتگ توصیفی بدین دلیل است که "ممکن است" گوگل از آنها بعنوان خلاصه یا بخشی از سایت و یا عبارات کلیدی (snippets) استفاده نماید. بدین معنا که موتورجستجوی گوگل بطور کلی از دو روش زیر جهت یافتن عبارت موردنظر کاربران استفاده میکند.
در روش اول، موتور های جستجو، متون داخل صفحات سایت را جهت تطبیق با عبارت مورد جستجوی کاربر بررسی می نمایند.
در روش دوم ممکن است موتورهای جستجو از متا تگ توصیفی استفاده نمایند. در این روش در صورتی که سایت شما در لیست ODP (Open Directory Project – لیست اختیاری شامل لینک های اینترنتی که براساس نوع و موضوع سایت ها، طبقه بندی شده اند.) قرارداشته باشد، از عبارات متا تگ توصیفی جهت یافتن صفحات مورد نظر استفاده می نماید. (جهت چگونگی جلوگیری از لیست شدن در لیست، کلیک نمایید.)
لذا در صورتی که موتور جستجوی گوگل نتواند عبارت مورد نظر را از متون مندرج در صفحات سایت شما استخراج نماید، عبارات موجود در متاتگ توصیفی صفحات وب سایت شما را مورد بررسی قرار می دهد.در این حالت عبارات کلیدی که کاربر جستجو نموده، مشخص شده و پررنگ تر نمایش داده می شود.
بعنوان مثالی دیگر، گوگل با توجه به عبارت مورد جستجوی کاربر، صفحات داخلی وب سایت را بررسی و در صورت یافتن عبارت مورد نظر در متاتگ توصیفی، صفحه مربوطه از وب سایت را نمایش دهد.
توجه داشته باشید در صورتی که هر صفحه از وب سایت توصیف منحصر به خود را داشته باشد، باعث می شود در نتیجه جستجوی عبارت موردنظر توسط کاربر (بطور مثال استفاده از دستور :site)، چندین صفحه از وب سایت شما در نتایج موتورهای جستجو نمایش داده شود.
بدیهی است که در صورتی که سایت شامل هزاران و یا در مقیاس بزرگتر دارای چندین میلیون صفحه باشد، قرار دادن تگ توصیفی مناسب بصورت دستی روی صفحات عملا امکان پذیر نمی باشد، در این صورت می بایست ترتیبی اتخاذ نمود تا ایجاد توصیف مناسب بصورت اتوماتیک براساس محتوای هر صفحه ایجاد گردد.
جهت بهینه سازی نتایج جستجو و استفاده از متا تگ توصیفی، به نکات زیر توجه نمایید:
- ایجاد خلاصه دقیق از محتویات هر صفحه وب سایت
- استفاده از عبارات جالب و مفیدی که کاربر با توجه به عبارت مورد نظرش،مجاب به مشاهده سایت شود.
- پرهیز از بکاربردن عبارات غیر مرتبط با محتویات صفحه وب سایت
- پرهیز از بکاربردن جملات کلیشه ای بطور مثال: "این یک وب سایت است" و یا "این صفحه شامل ثبت دامنه است".
- توصیف صفحات وب سایت با بکاربرن جملات و عبارات متناسب و پرهیز از نوشتن تنها چند کلمه کلیدی
- پرهیز از کپی کردن متون بکار رفته در صفحه وب سایت
- پرهیز از بکاربردن توصیفی خاص، جهت چندین صفحه از وب سایت
- استفاده از عبارات و جملات یکتا و انحصاری جهت هر صفحه از وب سایت
بهبود ساختار URL ها :
استفاده از URL های ساده، قابل فهم و نام گذاری توصیفی، نه تنها باعث سازماندهی منظم فایل ها و فولدر ها شده، بلکه باعث جستجوی بهتر و ایندکس نمودن سریع تر محتویات سایت توسط موتورهای جستجو می گردد.
استفاده از کلمات کلیدی مفهوم دار بجای کلمات نامفهوم و یا شماره گذاری های مختلف در فایل ها و در نتیجه URLها، کاربران و موتورهای جستجو را در یافتن عبارات مورد نظر هدایت می کند.
استفاده از لینک هایی مشابه لینک زیر، اطلاعات کافی به کاربر در مورد صفحات سایت نخواهد داد و همچنین یادآوری آنها برای کاربران غیرممکن خواهد بود.
همچنین هنگامی که سایت ها و کاربران دیگر تمایل داشته باشند به صفحه ای از سایت شما لینک دهند، استفاده از نام گذاری و پوشه بندی های معنا دار، باعث ایجاد URL های کاربرپسندتری خواهدشد.
با توجه به اینکه URL ها بعنوان بخشی از جستجو زیر عناوین و توصیفات سایت نمایش داده میشوند، لذا در صورت مطابقت کلمات بکاررفته در URL، با عبارت مورد نظر کاربر بصورت پررنگ تر نمایش داده می شوند.
همچنین بهتراست در URL ها از نشانه گذاری ها استفاده نمایید. بطور مثال استفاده از URL http://www.tajanweb.com/linux-hosting.html خواناتر از http://www.example.com/linuxhosting.html میباشد. توصیه میشود در لینک ها از "–" بجای "_" استفاده شود.
برخی طراحان وب سایت جهت هدایت بهتر موتورهای جستجو از URL های پویا (Dynamic/Friendly URLs) بجای استاتیک (Static URLs) استفاده می نمایند.
URL های پویا Friendly URLs) ، URL) هایی هستند که در آنها از عبارات مناسب و مرتبط استفاده شده و ساختار کوتاهتر و مفهوم تری دارند. بدین ترتیب به کاربران در تشخیص اینکه نتیجه نمایش داده شده، با عبارات مورد جستجوی آنها مرتبط می باشد، کمک می نماید. با این حال توجه نمایید که استفاده نادرست از URL های پویا منجر به نتیجه عکس خواهد شد. نمونه ای از URL های پویا به شرح زیر است:
استفاده از URLهای پیچیده و مخصوصا URLهایی که پارامتر های زیادی در آن ها بکار رفته است، باعث بروز مشکلاتی از قبیل ایجاد تعداد زیادی از URLهایی غیر ضروری شده که همه به یک محتوای خاص اشاره میکنند. در نتیجه باعث مصرف پهنای باند بیشتر و یا عدم امکان ایندکس نمودن محتویات سایت توسط ربات های جستجوگر گوگل (Googlebot) می گردد.
همچنین در نظر داشته باشید از بکاربردن پارامترهای ارجاعی (Referral) در URL ها اجتناب نمایید. بطور مثال در لینک های زیر از پارامترهای ارجاعی استفاده شده است:
در URL ها از پارامتر های تقویمی، تاریخ و زمان تصادفی که توسط نرم افزار های مرتبط ایجاد می گردد، اجتناب نمایید. بطور مثال :
توجه نمایید که برای لینک دادن به یک محتوای خاص، جهت اجتناب از پخش شدن درجه محبوبیت سایت بین چندین URL در موتورهای جستجو ، بهتراست از URL های متفاوت استفاده ننمایید و یا درصورتیکه کاربران از URL های متفاوتی جهت دسترسی به محتوای سایت استفاده می نمایند، راه حل جایگزین، فوروارد کردن URL ها، به URL اصلی با استفاده از Redirect 301 می باشد.
بطور مثال اگر آدرس های http://tajanweb.com/home، http://home.tajanweb.com ویا http://www.tajanweb.com همه به یک صفحه اشاره می کنند، بهتر است یکی از آنها را بعنوان URL اصلی در نظر گرفته و مابقی را با استفاده از Redirect 301 به آن ارجاع (Forward) دهید.
درصورت عدم امکان فوروارد کردن URL، میتوانید از URLجایگزین (canonical) ویا دستور "rel=canonical" استفاده نمایید.
توصیه میگردد با بکار بردن فایل های robots.txt، از دسترسی ربات های جستجوگر گوگل به لینک هایی از سایت که بهردلیل مشکل دارند، جلوگیری بعمل آورید. بطور مثال لینک هایی که فایل های آنها جابجا ویا حذف شده است و باعث ایجاد خطای 404 (HTTP 404 Not Found Error) می گردد باعث می گردد رتبه بندی سایت در گوگل و موتور های جستجو (ranking) می شود.
از بکار بردن پارمترهای غیر ضروری و Session ID ها در URL ها اجتناب نمایید. Session ID کدیکتایی است که وب سایت سرور به کاربران جهت دسترسی به صفحه خاص، بمدت محدود اختصاص میدهد. بطور مثال در صفحات در پرداخت اینترنتی. بعنوان راه جایگزین، Session ID را میتوان روی cookieها و فیلدهای فرم مربوطه تعریف نمود.
در رابطه با URL ها، جهت بهینه سازی نتایج جستجو سئو/SEO به نکات زیر توجه نمایید:
- استفاده ازکلمات کلیدی مرتبط، ساده و به یاد ماندنی در URL ها
- اجتناب از بکار بردن پارمترها غیر ضروری و session ID در URL ها
- اجتناب از نامگذاری پیش فرض فایلها نظیر html و یا page1.html
- اجتناب از نام گذاری های طولانی نظیر tajanweb-hosting-host-webhosting.html
- اجتناب از ایجاد پوشه های تودرتو و پیچیده نظیر …/dir2/dir3/dir4/dir5/page.html
- اجتناب از ایجاد زیردامنه هایی (Sub Domain) که به محتویای صفحه اصلی اشاره میکند. بطور مثال: com/page.html و sub.tajanweb.com/page.html
- اجتناب از بکارگیری حروف بزرگ در URL ها
هدایت صحیح و بخش بندی مناسب محتویات سایت:
طبقه بندی ها و هدایت صحیح کاربران، از مهمترین عامل های تاثیر گذاری در رتبه بندی گوگل می باشد. فهرست بندی صحیح مطالب، به جستجوی سریع تر موضوع مورد نظر کاربران و موتور های جستجو کمک بسزایی می نماید.
موتور های جستجوگر گوگل با بررسی کلی و فهرست بندی صفحات سایت، دید کلی راجع به صفحات وب سایت شما بدست آورده و سپس با هدایت صحیح آنها، به صفحات مورد نظر دست می یابد.
از آنجایی که در هر سایت، صفحه ای بعنوان صفحه اصلی سایت در نظر گرفته می شود و کاربران با وارد نموده آدرس سایت، به صفحه اصلی هدایت می شوند، لذا می بایست در صفحه اصلی بخش بندی های محتلفی صورت گیرد که کاربران براساس نیاز خود به صفحات مورد نظر هدایت شوند.
در صورتی که در سایت، از محصولاتی استفاده شده است که مرتبط به هم بوده و وجه اشتراک دارند، می بایست حتما از ساختار ایجاد بخش بندی و زیر شاخه ها استفاده نمایید. بطور مثال تمامی پلان های مربوط به سرور اختصاصی ایران، در بخش بندی به شکل "تاژان وب --> سرور مجازی/اختصاص --> سرور اختصاصی ایران"، طبقه بندی شده اند.
همچنین توصیه می شود، مسیر فایلها را بالای صفحه مربوط قرار دهید که کاربران براحتی بتوانند به بخش های قبلی و یا بخش اصلی نیز دسترسی داشته باشند.
حتما مشخص نمایید که در صورتی که کاربران در نوار آدرس بخشی از لینک مربوطه را حذف نمودند، صفحه مربوطه به کدام بخش هدایت شود. بدین معنا که بهتر است طوری تنظیم گردد که کاربر با حذف عبارات قسمتهای انتهایی URLها به بخش بندی های بالاتر هدایت شوند.
در سایت خود دو نقشه سایت (Sitemaps) مختلف یکی جهت کاران و دیگری جهت موتور های جستجو ایجاد نمایید. در صورتیکه کاربران درجستجوی صفحه خاصی باشند که براحتی نتوانند آن را بیابند، به نقشه سایت مراجعه می نمایند. همچنین با ایجاد نفشه سایت، موتور های جستجو نیز براحتی از محتویات سایت شما اطلاع می یابند.
استفاده از فایل XML Sitemap) XML با حروف بزرگ)، باعث می شود گوگل براحتی صفحه مورد نظر را در میان فایلهای شما پیدا کند. همچنین ممکن است به تشخیص URL اصلی سایت از بین URL های متفاوت، کمک نماید.
شما می توانید از ابزارهای گوگل جهت ایجاد نقشه سایت بهره بگیرید. (جهت اطلاعات بیشتر اینجا کلیک نمایید.)
در رابطه با طبقه بندی محتویات سایت، جهت بهینه سازی نتایج جستجو به نکات زیر توجه نمایید:
- ایجاد طبقه بندی برای موضوعات مرتبط در سایت جهت هدایت سریعتر کاربران
- اجتناب از ایجاد طبقه بندی های پیچیده، تودر تو و بی هدف
- فراهم نمودن امکان هدایت ساده کاربران و ربات های جستجوگر میان صفحات مختلف
- اجتناب از ایجاد تصاویر، منوهای کشویی (Drop Down Menu) ویا استفاده از انیمیشن ها جهت ایجاد راهنمای صفحات
- ایجاد لینک های متنی جهت هدایت کاربر میان صفحات، (بطور مثال، گوگل نمی تواند محتویات فایل های ویدیویی را ایندکس نماید. توجه نمایید که فایلهایFlash ویا JavaScript ممکن است توسط اکثر موتورهای جستجوی دیگر قابل تشخیص نباشند.) جهت اطلاعات بیشتر اینجا کلیک نمایید.)
- به روز رسانی مرتب Sitemap و حذف صفحات حذف شده از آن
- عدم لیست کردن بیهدف عناوین در نقشه سایت، بطور مثال مرتب سازی براساس حروف الفبا
- ایجاد صفحات خطای سفارشی(custom error page ) و هدایت صحیح کاربران به صفحه اصلی و یا صفحات مرتبط،جهت اجتناب از ایجاد خطای 404
استفاده از متون علمی و پرمعنا و سرویس های اجتماعی:
ایجاد محتویات پرمعنا و دارای بار علمی بیشتر از مهمترین عامل تأثیر گذار روی موتورهای جستجو می باشد. همچنین استفاده از ساختار بلاگ ها (blog)، سرویس های اجتماعی، ایمیل ها و ساختارهای تالارهای گفتگو (forum)، از مهمترین عاملان تأثیرگذار در جذب کاربران ودر نتیجه بالا رفتن رتبه در SEO/سئو می باشند.
در ایجاد متون، می بایست تفاوت بین سطوح فنی کاربران را نسبت به مطلب مندرج، درنظر داشت. کاربرانی که نسبت به مطالب مورد نظر اطلاعات فنی بالاتر و کاملتری دارند، از واژگان متفاوتی نسبت به کاربران جدید استفاده می کنند.
بطور مثال طراحان وب سایت ممکن است از واژگانی چون دامین جانشین (alias domain)، فوروارد (forwarding)، ویا ریدارکت (redirect)، استفاده نمایند در حالی که کاربران عادی از عباراتی نظیر "لینک دادن دو سایت به همدیگر" استفاده کنند.
لذا هنگام نگارش متون صفحات سایت، می بایست تفاوت دیدگاه های مشتریان را در نظر گرفته و متون متناسب با سطوح علمی گروههای متفاوت را در مطالب سایت بگنجانید.
توجه نمایید که از مخفی کردن متون از کاربران، بطوری که جهت بالارفتن رتبه بندی و تنها قابل رؤیت جهت موتورهای جستجو باشند، اکیدا اجتناب نمایید. بطور مثال: استفاده از متون همرنگ صفحه زمینه،مخفی ساختن متون زیر تصاویر،استفاده از کدهای CSS جهت مخفی سازی متون،ایجاد متون با سایز 0 و.....
در رابطه با محتویات سایت، جهت بهینه سازی نتایج جستجو سئو به نکات زیر توجه نمایید:
- اجتناب از ایجاد متون بهم ریخته و شامل غلط های گرامری و املایی
- اجتناب از ایجاد متون درقالب عکس ها طوری که موتورهای جستجو نتوانند محتویات را خوانده و یا امکان کپی متن برای کاربران فراهم نباشد.
- ایجاد پاراگراف های مرتبط و سازماندهی مطالب مرتبط
- پرهیز از نگارش متون با عنواین غیر مرتبط و بخش بندی صحیح مطالب
- اجتناب از کپی کردن مطالب از مراجع دیگر
- اجتناب از تکرار مطالب در صفحات مختلف سایت
- اجتناب از بکاربردن عباراتی که صرفا جهت موتورهای جستجو بکاررفته و باعث نارضایتی کاربران می گردد.
استفاده از متون Anchor هنگام لینک دادن :
متون Anchor متونی هستند که هنگام لینک دادن به صفحه ای خاص بکارمی روند و در کد HTML بصورت دستور <a href=”….”></a> بکار میرود. بطور مثال در تصویر زیر با کلیک برروی متن نمونه "Example Anchor Text" به صفحه اصلی www.tajanweb.com ارجاع داده می شود.
این متون به موتورهای جستجو کمک نموده که متوجه شوند لینک مربوطه به چه محتویاتی اشاره خواهدداشت. این لینک ها هم میتوانند به صفحات دیگر سایت لینک شده و یا به سایت های دیگر ارجاع داده شوند. در هرصورت به موتور های جستجو کمک شایانی در آنالیز محتوی می کنند.
در رابطه با متون مربوط به لینک ها، جهت بهینه سازی نتایج جستجو SEO به نکات زیر توجه نمایید:
- پرهیز از بکاربردن عبارات کلیشه ای مانند "اینجا کلیک نمایید." ویا "به این صفحه رجوع کنید."
- پرهیز از عبارات نامربوط به محتوات لینک اشاره شده
- اجتناب بکار بردن از لینک مستقیم و عدم استفاده از متون Anchor
- اجتناب از ایجاد متون Anchor طولانی
- متمایز کردن عبارات Anchor از سایر عبارات متن
- اجتناب از بکاربردن CSS ها ویا text styling در شبیه سازی لینک ها به متون معمولی
- استفاده از متون Anchor و لینک های داخلی (Internal Link) که به صفحات سایت اشاره می کنند.
بهینه سازی تصاویر سایت :
تصاویر نقش مهمی در سایت ایفا میکنند و مصداق بارز محتوای صفحه می باشند. هر تصویر نام منحصربه فرد داشته و از (attribute) صفت "alt"، استفاده میکند.
استفاده از صفت alt، باعث میشود زمانی که تصویربه هردلیل نمایش داده نشود، متن مربوطه جایگزین گردد.
همچنین هنگامی که عکس مربوطه به لینک خاصی اشاره می کند، استفاده از صفت alt، نقش متون Anchor را برای عکس ها ایفا نموده و باعث می گردد گه موتور جستجوی گوگل براحتی عکس را آنالیز نماید.
همچنین استفاده از پسوند های متداول نظیر JPEG،GIF،PNG و BMP برای عکس ها توصیه می گردد. تمامی عکس ها می بایست همیشه در یک فایل مجزا با نام مشخص قرار گیرند. بطور مثال tajanweb.com/images
در رابطه با تصاویر، جهت بهینه سازی نتایج جستجو SEO/سئو به نکات زیر توجه نمایید:
- استفاده از اسامی مرتبط و با مفهوم برای نامگذاری و نیز صفت alt عکس ها
- اجتناب از بکاربردن اسامی پیش فرض نظیر image1 و یا pic1
- پرهیز از کپی کردن متون بجای صفت alt
- ایجاد نقشه سایت (Sitemap) جداگانه برای عکس ها
استفاده از تگ های سرصفحه (Heading Tag):
توجه نمایید که تگ سرصفحه/عنوان اطلاعات کلی راجع به ساختار صفحه به کاربران داده و آن را با تگ <Head> و یا Header در HTML اشتباه نگیرید.
با ایجاد ساختار سلسله مراتبی و دسته بندی عناوین، کاربران به راحتی به بخش مورد نظر رجوع کرده و از ایجاد متون پراکنده جلوگیری می شود. در واقع با فهرست بندی مطالب، عناوین منظم تر شده و جستجوی عبارات مورد نظر توسط موتور های جستجو و نیز کاربران ساده تر میگردد.
تگ سرصفحه در 6 سایز متخلف بوده و از <h1> مهمترین آنها شروع شده و آخرین آنها <h6> می باشد. براساس اهمیت این تگ ها، سایز متن تغییر نموده و به این ترتیب امکان سلسله مراتبی از بخش ها و زیر شاخه ها فراهم میگردد.
در رابطه با تگ سرصفحه، جهت بهینه سازی نتایج جستجو سئو به نکات زیر توجه نمایید:
- اجتناب از بکاربردن عبارات نامربوط
- اجتناب از بکار بردن همزمان تگ سرصفحه با تگ های با اولویت بالاتر نظیر <em> و <srtong>
- پرهیز از بکاربردن سایزهای مختلف تگ سرصفحه پشت سر هم بصورت سلسله وار
- پرهیز از استفاده افراطی از تگ سرصفحه و گنگ شدن متن
- پرهیز از استفاده از تگ سرصفحه برای کل متون صفحه
استفاده صحیح از robots.txt :
بهتر است مسیرهایی که نیازی نیست ربات های جستجو به آن مراجعه نمایند، را در فایل با نام robots.txt ودر پوشه اصلی سایت قرار گیرند. بعنوان مثال:
* : User-agent
/Disallow: /Images
امکان یجاد فایل robots.txt و محدود کردن دسترسی ربات های جستجو را میتوان با ابزار های خاص گوگل (robots.txt generator)، نیز ایجاد نمود.
همچنین در صورتی که از زیردامنه (Sub domain) نیز استفاده می کنید و نیاز به محدود کردن دسترسی ربات ها به برخی مسیرها دارید، میبایست فایل robots.txt جداگانه ای برای زیر دامنه نیز ایجاد نمایید.
راههای متفاوت دیگری نیز برای اینکار وجود دارد. بطورمثال، افزودن NOINDEX به متاتگ رباتها، استفاده از .htaccess برای رمزگذاری فولدرها (password protect Directories ) و یا استفاده از ابزارهای مرتبط گوگل
همچنین توجه نمایید که با انجام مراحل فوق، با اطمینان کامل نمی توان گفت که ربات ها 100%به این مسیر ها رجوع نمی کنند. همچنین کاربران مصروجدی با دسترسی به فایلهای robots.txt میتوانند لینک های مربوطه را شناسایی و باز نمایند. لذا اکیدا توصیه میگردد فایلهای مربوطه را به روش های مطمئن کد گذاری (Secure) نمایید.
استفاده از کد دستوری rel=nofollow :
در سایت هایی با ساختار بلاگ و فروم و یا هر قسمتی از سایت که امکان اشتراک گذاری و نظر سنجی را ایجاد می نمایند، حتما می بایست از کد دستوری rel=nofollow، استفاده شود.
<DOCTYPE html!>
<html>
<body>
<p>
<a href= "http://www.tajanweb.com/" rel = "nofollow">comment spammer</a>
دلیل اهمیت این موضوع آنست که ممکن است اسپمرها (spammer)، با قرار دادن لینک خارجی به سایت های دیگر (External Links) در متن بلاگ (comment)، بخشی از رتبه گوگل سایت را از آن خود نمایند.
با استفاده از دستور nofollow، عملا موتور های جستجو مطلع می شوند که لینک مربوطه مورد تأیید نبوده و نیازی نیست آن را دنبال نمایند. لازم به ذکر است که لینک دادن به سایت هایی که موضوع مرتبطی به مطالب سایت ندارند، باعث کاهش امتیاز در گوگل می شود.
بسیاری از نرم افزار های مربوط به بلاگ ها، بصورت اتوماتیک این دستور را در صفحات مرتبط قرار می دهند. همچنین روش های متداول دیگری نظیر قرار دادن تصاویر امنیتی (Captcha)، نیز میتوان جهت تشخیص اسپمرها استفاده شوند.
کاربرد دیگر دستور nofollow زمانی است که در متن اصلی به آدرس خاصی لینک داده شده است و نمی بایست رتبه بندی سایت به لینک مربوطه منتقل گردد.
همچنین می توان با قرار دادن دستور Nofollow در متا تگ robots درون تگ <Head>در کد HTML، از دنبال کردن کل لینک های سایت توسط ربات ها جلوگیری بعمل آورد.
<head>
<title>
<META NAME=”ROBOTS” CONTENT=”NOFOLLOW”>
مطلع کردن گوگل از کاربران موبایل :
با توجه به گسترش روزافزون قابلیت های موبایل، استفاده از گوگل موبایل رایج گشته است. سایت های موبایل نه تنها با سایت های کامپیوتری تفاوت داشته، بلکه روش های مدیریتی آنها نیز متفاوت می باشد.
در صورتیکه کاربران حتی با بکار بردن عملگر (Site : Operator) ، در موبایل قادر به مشاهده صحیح سایت نباشند، دو مورد زیر میبایست بررسی شوند:
امکان یافتن سایت توسط ربات های جستجو گر گوگل (googlebot)، نمی باشد. در این حالت می بایست نقشه سایت (Mobile Sitemap) مرتبط با موبایل را نیز ایجاد نموده و آن را به گوگل توسط ابزارهای مرتبط گوگل معرفی نمود.
در حالت دوم ممکن است ربات های جستجو گر گوگل (googlebot)، امکان دسترسی به سایت موبایل را نداشته باشند. این حالت زمانی رخ می دهد که برخی سایت های موبایل (Mobile Sites)، اجازه دسترسی به سایت را محدود به خود دستگاه موبایل کرده و لذا امکان دسترسی برای ربات های جستجوگر فراهم نمی باشد. جهت برطرف نمودن این مشکل می بایست اجازه دسترسی به نرم افزار ها (User-agent)، مخصوصا آنهایی شامل کاراکتر های "Googlebot-Mobile" می باشند، را فراهم نمود.
علاوه بر این، ربات های جستجوگر میتوانند تشخیص دهند که آیا سایت مورد نظر توسط دستگاههای موبایل بدرستی نمایش داده می شود. در صورتیکه سایتی قابلیت نمایش بشکل صحیح روی موبایل نداشته باشد، در نتیجه جستجو، نمایش داده نمی شود.
تشخیص این مورد برای ربات ها، براساس فاکتور های مختلفی انجام می شود. یکی از این روش ها استفاده از اعلان (DTD (Doc Type Definition می باشد، که اعلان DTD میبایست شامل فرمت مناسب موبایل نظیر از XHTML Mobile ویا Compact HTML باشد.
هدایت صحیح کاربران موبایل :
یکی از عواملی که اکثر اوقات باعث بروز مشکل می شود، زمانی است که از دو فرمت موبایل و کامپیوتر ها استفاده می شود. بدین صورت که کاربران موبایل ورژن مربوط به کامپیوتر را مشاهده می نمایند و بالعکس.
بنابراین می بایست کاربران موبایل را به ورژن صحیح سایت هدایت نمود. بدین صورت که هنگامی که کاربران موبایل ورژن کامپیوتری را مشاهده کنند، می بایست به ورژن موبایل فوروارد (Redirect) شوند.
دقت نمایید که در این حالت صفحات متناظر می بایست به هم ارجاع داده شوند. بطور مثال صفحه "محصولات" در ورژن کامپیوتری به صفحه "تماس با ما" متناظر در موبایل ارجاع داده نشود.
در این حالت گوگل متوجه دو ورژن متفاوت موبایل و کامپیوتری شده و ورژن صحیح را نمایش خواهد داد و نیازی نیست که از ورژن موبایل نیز به ورژن کامپیوتری ارجاع داده شود، بلکه گوگل لینک مربوط به ورژن کامپیوتر را قرار میدهد و کاربر با کلیک بر روی لینک به ورژن صحیح هدایت می شود.
توسعه و بهنگام سازی وب سایت :
بروزرسانی مرتب محتوای سایت و آپدیت نمودن و درج اخبار جدید، باعث میشود کاربران از هرطریقی بطور تدریجی تمامی لینک های صفحات سایت را بازدید کنند و تعداد مراجعه کنندگان افزایش یابد و گوگل متوجه این روند خواهدشد.
لذا می بایست از روش های مختلف کاربران را از لینک های سایت و تغییرات جدید باخبر ساخت. بطور مثال از طریق ایمیل، تبلیغات و یا بلاگ محصولات جدید را به کاربران معرفی نموده و در ایمیل ها و پست ها و سربرگ ها آدرس سایت را درج نمود.
همچنین اضافه نمودن آدرس محل کسب و کار در نقشه جغرافیایی گوگل(Google place)،در یافتن آدرس سایت کمک شایانی می کند.
در دنیای آنلاین سایتهای زیادی هستند که فعالیت مشابهی با سایت شما دارند، امکان برقراری ارتباط با آنها و لینک نمودن کمک بسزایی در این زمینه به بالا رفتن رتبه بندی گوگل می کند.
در رابطه با توسعه سایت، جهت بهینه سازی نتایج جستجو به نکات زیر توجه نمایید:
- ایجاد سایت و افزودن محتویات براساس نیازمندی های مشتریان و به اشتراک گذاری لینکها
- ایجاد تغییرات بزرگ و قابل توجه و پرهیز از ایجاد تغییرات جزئی و ناچیز
- اجتناب از ایجاد لینک به سایتهای مشابه، تنها با هدف بالارفتن رتبه بندی سایت
آنالیز سایت با استفاده از ابزارهای رایگان گوگل (webmaster tools):
استفاده از ابزارهای رایگان سئو گوگل کمک فراوانی به بهینه سازی سئو سایت و ارتقا و توسعه سایت میکند. امکان آنالیز نتایج جستجو ویا ایندکس ها، آمار مشاهده وب سایت توسط بازدیدکنندگان و... توسط این ابزارها قابل بررسی خواهند بود.
برخی نتایج قابل استخراج توسط ابزارهای سئو/SEO به شرح زیر می باشد:- اطلاع از قسمت های مشکل دار سایت که رباتها نمیتوانند آن را بررسی نمایند.
- بررسی استفاده از نقشه سایت
- بررسی و تحلیل فایل های txt
- لینک های حذف شده ای که اخیرا توسط ربات ها پایش شده
- بررسی تناسب تگ عنوان و متاتگ توضیحات سایت
- شناسایی عبارات پرطرفداری که کاربران با جستجوی آنها، به سایت میرسند.
- نمایش شمایی از سایت که رباتهای جستجوگر آن را مشاهده میکنند.
- امکان شناسایی لینک های ناخواسته
آیا این پاسخ مفید بود؟
خوانده شده