راهنمای نصب جوملا
همانطور که می دانید جوملا یک سیستم مدیریت محتوای تحت وب و یک فریم ورک PHP است و به دلیل سازگاری با انواع پایگاه های داده مانند SQL server،My SQL و Oracle یک پلت فرم نیز محسوب می شود. اما تکنولوژی های اصلی بکار رفته در آن شامل PHP و MySQL می باشد. مهم تر اینکه جوملا یک برنامه open source است که به رایگان دراختیار همگان قرار دارد. این مقاله نصب جوملا را در سه گام اصلی بر روی سرویس Cpanel آموزش داده است. به یاد داشته باشید که اگرچه این آموزش در گامهای اول و دوم بر اساس کنترل پنل CPanel است با این حال میتوانید این مراحل را برای هر کنترل پنل دیگری نیز انجام داده و این سیستم مدیریت محتوا را نصب نمایید. تنها لازم است از نحوه کار با کنترل پنل خود آگاه باشید.
گام نخست:
برای نصب جوملا پس از مراجعه به آدرس http://www.joomlafarsi.com/download فایل نصب (فایل زیپ) را از سایت مرجع جوملا فارسی دانلود نمایید.
پس از دانلود بسته نصبی جوملا می بایست آن را بر روی دایرکتوری Web Root هاست خود (پوشه Public_html) آپلود نمایید. جهت اطلاع از نحوه آپلود از طریق نرم افزارهای FTP به لینک زیر مراجعه فرمایید.
بعداز آپلود کامل فایل می باید آن را از حالت زیپ خارج نمایید. برای آنزیپ کردن محتوای یک فایل فشرده کافی است در قسمت file manager کنترل پنل هاست خود بر روی فایل مربوطه کلیک راست کرده و سپس گزینهي extract را انتخاب کنید. در پنجرهی باز شده میتوانید محل قرار گرفتن فایلها را پس از آنزیپ شدن مشخص نمایید(بهتر است فایلهای extract شده مستقیماً در پوشهی public_html قرار بگیرند). حال برروی دکمهي (Extract File(s کلیک نمایید. پیشنهاد می شود برای اینکه فضای هاستتان بیهوده اشغال نشود فایل فشرده اصلی را حذف کنید. (برای اینکار بر روی آن کلیک راست کرده و گزینه Delete را انتخاب نمایید)
بعد از آنزیپ کردن فایل فشرده، تعدادی فایل و پوشه نمایش داده می شود که به شرح زیر میباشند:
ریشه جوملا : در ریشه جوملا فایل index.php در میان سایر فایلها وجود دارد که جوملا با این فایل فراخوانی میشود.
administrator : در این پوشه فایلهای مربوط به بخش مدیریت جوملا قرار دارد.
cache : صفحات به صورت HTML که توسط جوملا ایجاد شده و دیگر نیاز نیست اطلاعات از پایگاه داده فراخوانی شوند و باعث افزایش سرعت بارگزاری صفحات میگردد.
components : در این پوشه کامپوننتهای جوملا قرار دارد.
images : در این پوشه تصاویر جوملا قرار میگیرد.
includes : در این پوشه یک سری فایل PHP وجود دارد که برای اجرای الحاقات نسخههای قدیمی استفاده میشود.
installation : در این پوشه فایلهای نصب جوملا قرار دارد.
language : در این پوشه فایلهای زبان جوملا قرار دارد.
libraries : در این پوشه امکانات و کتابخانههای اصلی جوملا قرار دارد.
media : در این پوشه فایلهای رسانه ای سایت قرار دارد.
modules : در این پوشه ماژولهای جوملا قرار دارد.
plugins : در این پوشه پلاگینهای جوملا قرار دارد.
templates : در این پوشه قالبهای جوملا قرار دارد.
tmp : در این پوشه فایلهایی که به صورت موقت ایجاد میشود قرار دارد.
گام دوم :
در این گام می باید نسبت به ایجاد یک دیتابیس MySQL در کنترل پنل هاست خود اقدام فرمایید. . جهت اطلاع از نحوه ایجاد دیتابیس در Cpanel به لینک زیر مراجعه فرمایید، جهت اطلاع از نحوه ایجاد دیتابیس در DirectAdmin به لینک زیر مراجعه نمایید.
گام سوم :
در این گام می باید نسبت به انجام عملیات نصب این نرم افزار مدیریت محتوا برروی هاست خود اقدام پذیرد. برای این منظور آدرس سایت خود را در نوار آدرس مرورگر وارد و پس از بالا آمدن سایت روی دکمهی گام بعدی کلیک نمایید.
حال نسبت به تکمیل فیلدهای موجود به شرح زیر اقدام نمایید.
- بگذارید زبان همان Persian (پارسی) بماند.
- در بخش نام سایت عنوانی دلخواه برای سایت خود انتخاب نمایید.
- میتوانید برای سایتخود توضیحاتی (metadescription) اضافه نمایید، این توضیحات به عنوان معرفی سایت شما در نتایج موتورهای جستجو به کار میآیند. (انجام اینکار خیلی ضروری نیست و بعداً هم قابل انجام می باشد)
- دکمه غیرفعال را در حالت قرمز (خیر) بگذارید. مگر اینکه بخواهید فعلاً سایت نمایش داده نشود تا زمانی که آن را آماده کنید. در صورتی که سایت را غیرفعال کنید یک پیغام به بازدیدکننده نمایش داده خواهد شد.
- بخش مهم این مرحله تعیین مشخصات کاربری مدیر سایت است. آدرس ایمیل مورد نظر خود را وارد نمایید (ایمیل مدیر سایت می تواند یکی از حسابهای ایمیل موجود در فضای هاست و یا هر آدرس ایمیل معتبر دیگری باشد)
- نام کاربری مدیر به صورت پیشفرض admin است. شاید بهتر باشد در این مورد پیشفرضها را رعایت ننمایید. از لحاظ امنیتی بهتر است از نام دیگری استفاده کنید، چون هر فردی میداند که نام کاربری پیشفرض جوملا admin است.
- یک رمز عبور پیچیده و دلخواه برای کاربری مدیر تعیین نمایید.
- رمز مربوطه را دوباره در کادر تکرار رمز عبور مدیر وارد کنید.
- بر روی دکمهی ادامه در بالا سمت چپ صفحه کلیک کنید تا به صفحه بعدی هدایت شوید.
این صفحه به تنظیمات پایگاده داده اختصاص دارد. مشخصات دیتابیسی را که در گام دوم ایجاد کرده اید را باید در فیلدهای موجود، مطابق تصویر ذیل، وارد نمایید. (نیاز به ایجاد تغییر در گزینه های دیگر نیست) در انتها دکمه ادامه کلیک نمایید.
در صفحه پیش رویتان چکیده اطلاعاتی که وارد کرده اید قابل مشاهده است. در صورت نیاز به تغییر هر یک از اطلاعات درج شده میتوانید با استفاده از دکمهی قبلی در گوشه ی سمت چپ و بالای صفحه به مراحل قبلی برگشته و آنها را اصلاح نمایید.
بخش حائز اهمیت در اینجا در قسمت پایین صفحه قرار گرفته است. در صورت وجود هرگونه عدم همخوانی تنظیمات و پیش نیازهای هاست با گزینه های مورد نیاز برای نرم افزار مدیریت محتوای جوملا، مورد مربوطه با رنگ قرمز نمایان می باشد. (رنگهای سبز و نارنجی مشکلی ایجاد نمیکنند) در صورتیکه هر کدام از این موارد قرمز رنگ باشد بهتر است مشکل را با شرکت تاژان درمیان بگذارید.
پس از اطمینان از تنظیمات جهت تکمیل روند نصب بر روی دکمه نصب در گوشه ی سمت چپ و بالای صفحه کلیک نمایید و تا مشاهده جمله “نصب جوملا با موفقیت انجام شد” صفحه را نبندید.
پس از تکمیل مرحله نصب صفحه ذیل نمایش داده می شود که هم تکمیل روند نصب را اعلام می کند و هم از شما میخواهد پوشهی installation را از داخل فلدر public_html حذف نمایید (در صورت عدم حذف پوشه ی مربوطه هربار با وارد نمودن نام دامین خود در مرورگر مجددا وارد مراحل نصب جوملا خواهید شد. برای حذف این پوشه می توانید برروی دکمهی "حذف پوشه نصب جوملا" که در صفحه ی پایانی نصب قابل مشاهده است کلیک نمایید.
پس از دریافت پیغام موفقیت حذف پوشهی installation مراحل نصب به صورت کامل به پایان رسیده است. اگر این پوشه به صورت خودکار حذف نشد می توانید از طریق File Manager هاست خود نسبت به حذف آن اقدام نمایید.
هم اکنون با وارد نمودن نام دامین خود در مرورگر قارد به مشاهده صفحهی اصلی جوملا فارسی خواهید بود.
همچنین برای دسترسی به پنل مدیریت جوملا کافیست آدرس yourdomain/administrator را در مرورگرتان وارد کنید. فراموش نکنید که به جای yourdomain نام دامنه خود را درج نمایید. حال در فیلدهای مشخص شده نام کاربری و رمز عبور مدیریت جوملا را وارد تا به صفحه مدیریت جوملا وارد شوید.